Nieuwbouw
Wettelijk
In het licht van de Kyoto-akkoorden zullen we in de toekomst duurzamer of energievriendelijker moeten bouwen. Dit betekent in de eerste plaats goed isoleren. In België is men verplicht om de buitenwanden gemiddeld 7 cm te isoleren. Indien u een premie wenst voor het isoleren van uw woning, dient uw nieuwbouwhuis te voldoen aan het K<45 isolatiepeil. De K-waarde geeft aan hoe goed een woning in zijn geheel geïsoleerd is. Vanuit het standpunt van duurzaam en energiezuinig bouwen, beschouwen we de wettelijke vereisten als een absoluut minimum.
Wie zijn energieverbruik in de hand wil houden, voorziet beter een dikker isolatiepakket. U zal uw huis kunnen verwarmen met een kleinere dus goedkopere verwarmingsinstallatie.


Laat de zon binnen
De zon geeft het hele jaar energie, licht en levensvreugde. Daarom wordt de woning best geörienteerd naar de zon. Een goed idee is te bouwen zoals u leeft, met de zon mee. Zo ligt de ontbijtkamer best aan het oosten, de leefkamer op het zuiden en de zitkamer in het westen.
Daarbij moet het zuiden ook zoveel mogelijk open worden gehouden zodat de laagstaande winterzon tot diep in de woning kan schijnen.
Als vuistregel voor ramen kan gelden:
- 50% glas op het zuiden
- 20% op oosten
- 20% op het westen
- 10% op het noorden
Compact bouwen
Het belangrijkste warmteverlies in een woning treedt nog steeds op via de buitenwanden. Compact bouwen wil zeggen dat er voor dezelfde nuttige leefruimte zo weinig mogelijk buitenwanden zijn.
Een kubus is heel compact en als er gemeenschappelijke wanden zijn met de buren, zoals bij een rijwoning, wordt de compactheid meteen veel beter omdat er langs deze wanden geen warmteverliezen plaatsvinden.
Het is een goed idee om de woning aan de noorderzijde af te schermen. Functionele ruimtes zoals berging, hal, wc, die geen hoge temperaturen vereisen worden best als buffer aan deze zijde geplaatst. Deze ruimtes hebben meestal kleine ramen.

